Sämpylöitä

Yhtenä päivänä teki mieli sämpylöitä, joten täytyi googlailla joku kiva resepti niihin. Pirkan sivuilta löytyikin kivan kuuloinen, jonka mukaan päätin sämpyläni tehdä.

Sämpylätaikina

½ litraa vettä
1 pussi (11g) kuivahiivaa
3 dl kaurahiutaleita
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
9-11 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä (minä käytin oliiviöljyä)

Lämmitä vesi 42-asteiseksi eli hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleisiin ja lisää veteen. Lisää siirappi ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Kohota taikinaa kulhossa liinan alla 20-30 minuuttia.

Leivo taikinasta sämpylöitä ja nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle. Kohota hyvin. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa pehmeät sämpylät lämpiminä esimerkiksi tuorejuuston kanssa.


Sämpylät onnistuivat aika kivasti, vaikka olisin ehkä odottanut hieman tummempaa väriä niihin. Suolaa laitan ensi kerralla enemmän, koska nyt jäivät melkoisen suolattomiksi. Harvemmin sämpylöitä on tullut leivottua, mutta voisihan näitä leipoa useammin. Uunituoreina häviävät nopeasti parempiin suihin ;) 

Onko sinulla jokin lempiresepti sämpylöihin?

Kommentit

  1. Nammm! :) Uunituoreet sämpylät <3 Useimmiten tulee tehtyä omalla reseptillä Hetimullekaikki-sämpylöitä, joihin tulee kaurapuuron jämät (tai mikropuuro), johon lisätään sen verran kautahiutaleita ja -leseitä, että tahna on jäykähköä. Sitten enää vähän suolaa, ja jos haluaa, leivinjauhetta, ja n. 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Nämä on aika karun näköisiä lättyjä, mutta hyviä. Ainakin, jos tykkää puurosta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. mulla jäi aamun neljänviljanpuurossta taas yli... Nostaako se leivinjauhe niitä sit yhtään, vai onko edelleen "karun näköisiä lättyjä" :D ?

      Poista
    2. Ehkä ihan vähän, mutta ei se niistä tuollaisia ihanan kuohkeita pumpuloita jaksa nostaa. :) Ehkä ne ovat enemmän sellaisia rieskahenkisiä läpyköitä kuin sämpylöitä :D

      Poista
  2. Näyttääpäs näteiltä (ihanan pulleita) ja herkullisilta! Pitää ehkä kokeilla reseptiä, meikäläisen sämpylöistä tuppaa yleensä tulemaan vähän lättänöitä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka unohdinkin lisäkohottaa niitä, ni niistä tuli ihan oikean sämpylän näköisiä :) Olin kyllä aika ylpeä!

      Poista
  3. Oijoi, ollapa nyt tuoreita sämpylöitä :3 Minun ehdoton lemppariresepti löytyy kotikokista: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/50630/HERKKUS%C3%84MPYL%C3%84T/

    Tuolla on monesti tehty myös kotihamppareihin sämpylät :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy joskus mahdollisimman pian kokeilla! :) Näyttää hyvältä! :)

      Poista
  4. Itse oon tosi laiska vaivaamaan takinoita (pullaa ja sämpylää) ja lisäksi en malta ikinä kohottaa niitä tarpeeksi. Mun pelastukseksi on tullut peltileipä. Helppoa kun vain sekottaa kaikki aineet keskenään ja kaataa taikinan pellille ja antaa kohota siinä. http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/142185-helppo-peltileipa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan uus juttu mulle tuollainen peltileipä! :D Näyttääpä hyvältä :)

      Poista
    2. On tosi hyvää! :) Ja voi soveltaa ohjetta sillä mitä kaapista löytyy, hiutaleita, leseitä, jauhoja, siemeniä, pähkinöitä! Mitä vaan nyt sattuu keksimään.

      Poista

Lähetä kommentti